Voor mij is de complexiteit van de natuur alleen maar meer bewijs dat het een creatie is

Ik geloof dat de Bijbel het woord van God is. Dus dat de Bijbel is geschreven door mensen maar geïnspireerd door God. Er staan niet alleen maar mooie verhalen in, maar ook dingen waarvan je denkt ‘oeh, dat is niet slim’, en dat je daar dan dus ook je lering uit kunt trekken. Ik neem het heel letterlijk, alleen op ‘t moment dat de Bijbel niet letterlijk genomen kan worden, dan moet ‘t wel symbolisch zijn, en dan ga ik op zoek naar de symbolische betekenis.

Mijn ouders zijn Jehova’s getuigen geworden vlak voordat ik geboren werd, door te studeren met mensen die bij hun aan de deur kwamen. Net als dat ik nu mensen probeer dingen te vertellen, kennis bij te brengen, of vragen te beantwoorden. Zij hebben mij dus wel met dat geloof opgevoed, maar zij waren zelf eigenlijk niet zo goed in het uitleggen van waarom we sommige dingen wel of niet deden. Zij deden het heel erg op emotie. Terwijl toen ik op een gegeven moment me afvroeg of ik er nou zelf iets mee moest, ben ik het zelf gaan onderzoeken. Bij ons geloof word je niet als kind gedoopt, je moet eerst bepaalde basiskennis hebben, dat wordt ook echt overhoord, als een soort mondelinge overhoring. Want je moet wel beseffen waar je je bij aansluit, en op het moment dat je je erbij aansluit doe je wel een belofte. Als je je niet aan die belofte kan houden, dan word je ook echt uit die gemeenschap gesloten, en dat heeft ook wel sociale gevolgen. Dus je moet er goed over nadenken! Dus het hangt af van je mentale volwassenheid; ik was 19.

Verhalen over het doen van beloftes in de Bijbel vind ik erg inspirerend. Zoals het verhaal over Jefta. In ruil voor zegeningen die God hem gegeven had, belooft hij dat als hij thuiskomt, de eerste die uit zijn huis komt, dat die dienst zou doen voor God in de tempel. Dus offers verzamelen, schoonmaken…Maar op het moment dat hij thuiskomt, komt zijn eniggeboren dochter naar buiten. En wat doe je dan? Hij heeft toen wel zijn verdriet geuit, maar uiteindelijk heeft hij haar uitgelegd dat hij die belofte gedaan heeft, en zij zegt dat als hij die belofte gedaan heeft, zij dienst zal doen. Dus aan beide kanten vind ik dat een mooi verhaal: dat hij niet terugkomt op zijn belofte, en dat zij op haar vader vertrouwt en het gewoon doet.

Ik zie veel mensen om mij heen, die ondanks dat ze tragische dingen hebben meegemaakt, zoals het plotselinge overlijden van hun partner, ongelooflijk veel kracht vinden in het geloof. En in plaats van dat ze dat op een lager pitje zetten, dat ze daar juist veel meer in gaan doen om de kracht te behouden om door te gaan. Dat denk ik wel eens, hoe zou ik dat doen? Als de wereld onder je weg gehaald wordt, en alles in stort, wat doe je dan? Ik heb ook wel gezien dat mensen die zich terugtrekken, dat het daar juist niet goed mee gaat.

Ik ben vrij makkelijk, ik heb een uitgesproken mening maar ben niet zo gevoelig voor lifestyle dingen. Ik heb nooit willen roken of uitgaan. Mijn zus heeft zich tegelijkertijd met mij laten dopen, die was 20, en die heeft wel echt wat dingen moeten wijzigen voordat ze zich mocht dopen. En ik heb wel vriendinnen gehad die op zoek waren naar hun eigen identiteit, en die ruimte is er wel, totdat het voor andere mensen afleidt. Een vriendin die had haar haar in alle kleuren geverfd. Haar motto was, wees altijd jezelf, tenzij je een zeemeermin kan zijn, wees dan een zeemeermin. Voor ons is dat wel even slikken want zij gaat ook langs de deuren. Je bent natuurlijk ook een visitekaartje. Maar tegelijkertijd mag je binnen ons geloof ook jezelf zijn, zolang het niet vulgair of aanstootgevend is.

Het is een soort handboek van hoe sta je in het leven, hoe ga je met andere mensen om. Je merkt dat als je je houdt aan wat je uit de Bijbel leert, als je die naastenliefde toepast – niet alleen voor andere Jehova’s getuigen, maar letterlijk ook je buren – dan merk je, het voelt ook gewoon niet goed als je ruzie hebt. Je wil natuurlijk in vrede met iedereen kunnen leven. Daar heb je een goed gevoel bij en daar wil je dan ook verder mee, en maak je de keuze om je te laten dopen.

Er staat niet letterlijk in de Bijbel dat je niet mag roken, maar er staat wel dat alles wat jouw geest en jouw lichaam verontreinigd, dat je dat niet tot je mag nemen, omdat je je lichaam goed moet behandelen. Hetzelfde met de tekst, wees een ander geen struikelblok. Dat kan je op verschillende manieren interpreteren. Zo is er ruimte voor mensen om zelf dingen te onderzoeken en grenzen te stellen.

Dat zo iemand als Freek Vonk vertelt hoe bijzonder complex en slim de natuur in elkaar zit, maar dan zegt dat het evolutie is, dat begrijp ik niet. Voor mij is dat alleen maar meer bewijs dat het een creatie is! En er is steeds meer bewijs dat wat er in de Bijbel staat echt gebeurd is, zoals de exodus, daar is nu een Netflix documentaire over, maar historici vinden het moeilijk om dat toe te geven en aan te passen hoe ze dachten dat de geschiedenis is elkaar zat.

Ik doe er alles aan om het verkeerde beeld dat mensen hebben van Jehova’s getuigen tegen te gaan, door er grapjes over te maken bijvoorbeeld. Als mijn baas zegt, ‘steek na de vergadering even je hoofd door de deur’, zeg ik, ‘ik zet mijn voet wel tussen de deur, dat ben ik gewend’. Het was echt een specifieke periode dat Jehova’s getuigen zo heel fanatiek waren. Nu, als je ons in een groep ziet barbecueën zoals laatst in het park, zou niemand denken dat wij Jehova’s getuigen zouden zijn. Het is jong en oud, van alles door elkaar, echt een grote familie.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *